Op 24 juni heeft Baskenland afscheid moeten nemen van Periko Solabarria, decennia lang militant van de linkse Baskische beweging.

Periko werd in 1930 geboren in een bescheiden gezin als zoon van een mijnwerker. Als priester werkte hij in de mijnwerkersstad Zugaztieta/La Arboleda. Door zijn steun aan de arbeidersbeweging ten tijde van het Franco-regime belandde hij meermaals in de gevangenis. Hij was één van de pioniers van de priester-arbeiders.

In 1975 werd hij lid van de linkse Bakisch-nationalistische vakbond LAB. In 1977 werd hij verkozen voor de links-nationalistische partij Euskadiko Ezkerra. Maar in 1978 lag hij mee aan de basis van Herri Batasuna. Hij zou tot begin jaren '90 verkozen blijven op verschillende niveau's.

In 2012 steunde hij de lijst EH Bildu vanaf de laatste plaats.

Tot aan zijn dood, ondanks zijn hoge leeftijd en gezondheidsproblemen bleef Periko zich als militant inzetten voor bewegingen van werklozen, feministische bewegingen,...

In 2013 op het congres Gazte Danbada van de Baskische jongerenbeweging Ernai, waar de V-SB ook aanwezig was met een delegatie, sprak hij een publiek van duizenden jongeren toe. De stilte waarmee duizenden jongeren geboeid luisterden naar de intussen 83-jarige Periko Solabarria, was een teken van respect voor deze Baskische militant.