Het Opperste Gerechtshof van de Spaanse Staat beveelt de sluiting en inbeslagname van niet minder dan 107 Baskische herriko taberna's. De herriko taberna's (Baskisch voor "taverne van het volk") zijn vooral een verzamelplaats voor linkse Baskische militanten, en dus een doorn in het oog van het regime in Madrid.

In 2002 startte rechter Baltasar Garzón van de Audiencia Nacional (een uitzonderingsrechtbank die dateert uit het Francoregime, toen onder de naam Tribunal de Orden Público) de rechtzaak tegen de linkse Baskische beweging waarbij 11 mensen gearresteerd werden. Later werden 55 herriko taberna's in beslag genomen, en werd van de partij Batasuna 24.000.000 euro geëist als economische schadevergoeding voor straatgeweld. De herriko's werden door de Spaanse uitzonderingsrechtbank beschouwd als een financieringsmiddel van Batasuna. En volgens de Spaanse logica dus uiteindelijk financiering van ETA, aangezien zij het volledige linksnationalistische middenveld beschouwt als een constructie van ETA...

In 2003 werd Batasuna verboden via de Wet op de Partijen.

In 2006 stelde de Spaanse rijkswacht, de Guardia Civil, een lijst op van 120 herriko taberna's die dienden gesloten te worden. Na protest van tal van partijen en na betogingen moest de sluiting van 61 herriko's ongedaan gemaakt worden omdat ze op geen enkele wijze een verband met Batasuna kon aantonen.

In 2014 besliste de Audiencia Nacional de opsluiting van 20 mensen en de inbeslagname van 111 herriko taberna's.

Het Opperste Gerechtshof bevestigde deze uitspraak in juni 2015, al werd het aantal in beslag genomen herriko's 'beperkt' tot 107 en werd een aantal mensen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Deze herriko's dienen volgens de uitspraak openbaar verkocht te worden en de opbrengst dient naar de Spaanse schatkist te gaan.

Het regime in Madrid wil met deze maatregel opnieuw het linkse Baskische middenveld ontmantelen. Nadat ETA de gewapende strijd beëindigd heeft, nadat de linkse Baskische beweging duidelijk gekozen heeft voor een politieke weg, nadat de Baskische linksnationalische partij EH Bildu haar plaats in het politieke landschap heeft afgedwongen via verkiezingssuccessen, ziet Madrid nog steeds maar één uitweg, de optie die zij al bijna 80 jaar hanteert: blinde staatsterreur met arrestaties, confiscaties, folteringen,...

De linkse Baskische beweging legt zich hier uiteraard niet bij neer en steekt onmiddellijk de handen uit de mouwen om te mobiliseren tegen deze aanval van de Spaanse Staat.