Sinds 1967 werden meer dan 800.000 Palestijnen gevangengezet omdat ze zich verzetten tegen een militaire bezetting en kolonisatie die al meer dan een halve eeuw duurt.

 

Ook vandaag kwijnen zowat 6.500 Palestijnen, onder wie meer dan 300 minderjarigen, weg in de Israëlische gevangenissen. Velen worden vastgehouden zonder proces. Anderen zijn het slachtoffer van de willekeur van de Israëlische militaire rechtbanken. Tijdens hun detentie, worden de meesten onderworpen aan mishandeling zoals hardhandige ondervragingen. Gemiddeld worden er elk jaar 700 minderjarigen opgesloten. Noch de Verenigde Naties, noch een van de VN-lidstaten hebben ooit enige sanctie opgelegd om Israël te dwingen deze onaanvaardbare schending van de mensenrechten te beëindigen.

 

 

Op 17 april, naar aanleiding van de internationale dag van de solidariteit met de Palestijnse politieke gevangenen, roepen hieronder vermelde verenigingen op om te betogen van 16 tot 19 uur, aan het Europakruispunt (voor de hoofdingang van het Centraal Station in Brussel) tegen het fundamenteel onrechtvaardige lot dat Israël voorbehoudt aan al wie zich verzet tegen de eindeloze bezetting en kolonisatie van de sinds juni 1967 bezette gebieden, bezetting dat vanuit het oogpunt van het internationaal recht volkomen onwettelijk is. De verenigingen roepen op tot de versterking van de internationale campagne Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS), in het bijzonder tegen twee multinationale ondernemingen die samenwerken met het Israëlisch repressief systeem : G4S, betrokken bij het toezicht op de gevangenen alsook bij de Israëlische controlepunten in de bezette Palestijnse gebieden en Hewlett-Packard (HP), een van de hoofdleveranciers van informatietechnologie aan het Israëlische leger.

 

Contacten

Association belgo-palestinienne (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 02 223 07 56) Michel Staszewski (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0474 76 60 16)