Op het moment dat het leger van NAVO-kernlid Turkije in samenwerking met salafistische terroristen de Koerdische regio Afrin aanviel en er het emancipatorische democratisch-confederalistische project inruilden voor deportaties, etnische zuiveringen en de installatie van religieus fundamentalisme dat nauwelijks moet onderdoen voor dat van ISIS, wil de V-SB de bevolking van Rojava, en Afrin in het bijzonder, een hart onder de riem steken. Daarom organiseerde de V-SB opnieuw een Koerdische solidariteitsbrunch, ditmaal in samenwerking met Meervoud en met het Brusselse Masereelfonds.

In het eerste deel gaf Necibe Qeredaxi een presentatie van de grondslagen van de jineologie, ofwel de wetenschap van de vrouw als onderdeel van het ideeëngoed van de Koerdische bevrijdingsbeweging. Wat kort door de bocht gesteld zouden we het de Koerdische invulling van het feminisme kunnen noemen. Daarna werd het vaste concept van de brunches in het Vlaams Huis hernomen: plaats voor discussie bij een (ditmaal Koerdische) maaltijd.

Niet alleen is dit een goeie gelegenheid om mensen uit allerlei hoeken van links in Vlaanderen bijeen te krijgen rond het thema van vrouwenrechten, maar ook bracht deze brunch 320 euro steun op voor de Koerdische Halve Maan (Heyva Sor a Kurdistanê), een van de enige hulporganisaties die aan het werk zijn in de Koerdische regio's en 75 euro voor het Jineologie-instituut van Necibe Qeredaxi.

IMG 2504IMG 2507

IMG 2521 bijgesnedenIMG 2523