VOKA promoot momenteel een missie naar de staat ‘Israël’ als een ‘techtrip’ met een bezoek aan een “20-tal techbedrijven, start-ups, acceleratoren en research instituten in Tel Aviv en Jeruzalem”. De technologiesector in de zionistische staat heeft zich in zeer grote mate ontwikkeld op basis van militair onderzoek en ontwikkeling. Vele bedrijven hebben nauwe banden met de zionistische militie IDF, het zogenaamde leger van de staat Israël. VOKA bevestigt trouwens in de aankondiging de “actieve betrokkenheid van overheid en leger”.
Tijdens de missie plant VOKA een bezoek aan Technion, een prestigieus gemilitariseerd onderzoeksinstituut dat zich heeft toegelegd op onderzoeksprojecten in samenwerking met wapenindustrie in de zionistische staat en zeer nauwe relaties onderhoudt met de IDF. Daardoor maakt Technion zich direct medeplichtigheid aan de grootschalige schendingen van het internationaal recht en de individuele mensenrechten door de IDF in Palestina.
Technion vormt de speerpunt van de technologiesector in de staat Israël die zowel direct als indirect betrokken is bij de zionistische bezettings- en kolonisatiepraktijken via de ontwikkeling van bewakingstechnologie, biometrie, wapensystemen voor oorlogsvoering in stedelijke gebieden, etc.
Blijkbaar is ook het zogenaamde progressieve stadsbestuur van Gent van plan deel te nemen aan deze missie in de persoon van de liberale schepen Sofie Bracke. Dat is deontologisch en politiek onaanvaardbaar. Het Gentse stadsbestuur lacht de Gentenaars in hun gezicht uit met deze beslissing. De beslissing van het schepencollege is een slag in het gezicht van de duizenden Gentse burgers die de afgelopen jaren in een burgerinitiatief duidelijk aangaven dat Gent de banden met de zionistische Apartheidsstaat moet verbreken zolang deze entiteit het internationaal recht en de mensenrechten schendt.
Alleen reeds in de Gazastrook werden door het zionistische terreurregime de afgelopen 20 maanden 215 mensen werden gedood onder wie 47 kinderen. De staat Israël heeft het jongste decennium met de bouw van vele duizenden nieuwe wooneenheden de kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever geïntensifieerd. Het heeft het tweederangs staatsburgerschap van de Palestijnse burgers die na de etnische zuivering in de staat ‘Israël’ overgebleven zijn, in 2018 wettelijk geconsolideerd… De lijst met overtredingen tegen zowel individuele Palestijnse burgers als de internationale rechtsorde is lang.

V-SB eist daarom dat VOKA de missie naar de staat ‘Israël’ afblaast.