Op 3 november 2012 vindt er op 12u, in Brussel, vertrekkende vanuit het Noordstatiuon, een steunbetoging plaats voor Koerdische politieke gevangenen die collectief in hongerstaking zijn. Volgens de berekeningen van de Koerdische BDP (Partij voor Vrede en Democratie) zijn er momenteel 776 Koerdische hongerstakers verspreid over zeven Turkse gevangenissen. 63 onder hen namen hiervoor op 12 september het initiatief en hebben er inmiddels meer dan 50 dagen hongerstaking op zitten. Sindsdien is hun aantal enkel maar toegenomen. Deze hongerstakers bestaan uit politieke activisten, partijleden, journalisten, mensenrechtenactivisten en gewone burgers wier enige misdaad erin bestond om op te komen voor de mensenrechten van de Koerden. Hierdoor worden ze door de AKP-regering  - zonder enige vorm van eerlijk proces - per definitie als 'terroristen' beschouwd worden. Zo is er sinds midden september 2012 een massaproces tegen 44 Koerdische journalisten aan de gang. Honderden andere Koerden staan terecht in het kader van de 'KCK-zaak', waarin duizenden Koerden verdacht worden van lidmaatschap van de KCK (Unie van Gemeenschappen in Koerdistan), een pan-Koerdische organisatie die volgens de Turkse staat aanleunt bij de PKK (Arbeiderspartij van Koerdistan). Dit ondanks filterdun bewijsmateriaal en veel kritiek van internationale mensenrechtenorganisaties.

 

De eisen van de hongerstakers zijn:

- het recht op onderwijs in het Koerdisch en het recht om de Koerdische taal te gebruiken in het dagelijkse leven

- het recht op het gebruik van de Koerdische taal tijdens rechtszaken,

- medische verzorging voor en een einde aan het onmenselijke isolatieregime van PKK-leider Abdullah Öcalan, zodat hij de vredesonderhandelingen in naam van de Koerdische bevolking kan leiden.

 

De Vlaams Socialistische-Beweging steunt deze rechtvaardige eisen en verzoekt de Vlaamse, federale en Europese overheden met aandrang om de rechten van het Koerdische volk te erkennen en de druk op de Turkse staat op te voeren.