De V-SB neemt met blijdschap kennis van de verkiezingsuitslag voor de het parlement van de 'Principat' Catalonië, één van de Catalaanse Landen. In de eerste plaats gaat onze aandacht uit naar de vrienden van CUP (Candidatura d'Unitat Popular), waarvan het zetelaantal meer dan verdubbelt. Zij bewijzen daarmee het groeiende elan van hun links-radicale independentisme en zullen met 10 zetels een sleutelrol spelen in de nieuwe legislatuur.

De verkiezingen voor deze nieuwe legislatuur stonden in het teken van één duidelijk thema: onafhankelijkheid. Door CUP en Junts pel Sí (de independentistische eenheidslijst bevolkt door persoonlijkheden uit de civiele maatschappij, de centrum-rechtse CDC en de centrum-linkse ERC) een absolute meerderheid te geven, heeft het Catalaanse volk een duidelijke keuze gemaakt. Ook in het totaal aantal uitgebrachte stemmen is het ja-kamp duidelijk groter dan het nee-kamp (de linkse Catalunya Sí que es Pot heeft geen eengemaakt standpunt over de kwestie. Dit alles werd bereikt ondans de massale angst- en leugencampagne van Madrid - zowel van de centrale regering, de financiële elite als het leger.

Sinds het onofficiële (en door de Spaanse staat als illegaal afgedaan) onafhankelijkheidsreferendum van 9 november 2014 kijken grote delen van de civiele maatschappij in Catalonië met argusogen uit naar deze verkiezingen. Maandenlang bereidden massameetings en kleinschalige publieke debatten, tot in de straten toe, de voor- en tegenstanders voor op deze dag en kwamen mensen samen om na te denken over de toekomst van een al dan niet onafhankelijk Catalonië. Deze verkiezingen zijn meer dan een plebisciet voor onafhankelijkheid, maar worden gedragen door een meerderheid van de bevolking en kunnen de weg openen naar een nieuw, democratisch en participatief project. Een project waarover de V-SB zich enkel maar kan verheugen.

Het is nu aan de verkozenen om deze keuze van de Catalanen praktisch te vertalen en zich niet te laten leiden door persoonlijke berekeningen. Laten ook zij hierin hun Vlaamse collega's de weg wijzen.