Deze ochtend heeft de Guardia Civil invallen gedaan in verschillende gebouwen van de Catalaanse Autonome Regering. Op het Catalaans Ministerie van Economie en Financiën (bevoegdheid van Oriol Junqueras) werden daarbij Josep Maria Bové en Josep Maria Salvadó aangehouden. Josep Maria Bové is secrretaris-generaal van het vice-presidentschap van de Catalaanse autonome regering en in die functie één van de coördinatoren van het geplande referendum van 1 oktober e.k.

Op het Catalaans Ministerie van Buitenlandse Zaken, Institutionele Relaties en Transparantie (bevoegdheid van Raül Romeva)zijn Xavier Puig Farré en David Palancad Serrano gearresteerd. Xavier Puig Farré is verantwoordelijke voor de Buitenlandse relaties van het departement.
In het gebouw van het Voorzitterschap van de Catalaanse Autonome Regering (Carles Puigdemont) zijn Josué Sallent Ribas en David Franco Martos gearresteerd. Zij zijn verantwoordelijken voor het Centro de Telecomunicaciones y Tecnologias de la Información (CTTI), een overheidsbedrijf dat de informaticadiensten van de Catalaanse Autonome Regering beheerd.


Op het Catalaans Ministerie van Binnenlandse Zaken (bevoegdheid van Meritxell Borràs) zijn Joan Manel Gómez en Joan Ignasi Sánchez gearresteerd. Joan Manel Gómez is verantwoordelijke voor de elektronische stemmen en Joan Ignasi Sánchez is kabinetschef van Catalaans Minister van Binnenlandse Zaken Meritxell Borràs.
Gisteren had de Guardia Civil reeds 45.000 oproepingsbrieven voor het referendum in beslag genomen. Vorige week werden 1,3 miljoen brochures en handleidingen de Catalaanse Autonome Regering voor het referendum in beslag.


V-SB veroordeelt in de sterkst mogelijke termen de repressie van het Spaanse regime tegen de democratie in Catalonië en betuigt zijn volle steun aan de democratische krachten in Catalonië. De V-SB roept alle overheden, en in het bijzonder de Vlaamse overheid op om de Spaanse repressie onvoorwaardelijk te veroordelen.