Bus 765x383Gisteren 27 oktober kwam de bus van de "Vrijheid voor Ocalan"-campagne in Antwerpen aan voor de activiteiten die voor dit weekend gepland waren. De bus kwam per ongeluk in de Brederodestraat terecht wegens verkeersomleidingen ter gelegenheid van een fietshappening. Daar werd de bus klemgeleden door een wagen. De bus werd omsingeld door een Turkse menigte die anti-Koerdische slogans en slogans voor Erdogan riepen, de bus bekogelden met allerlei projectielen en probeerden in de bus binnen te dringen.

 


Daarop hebben inzittenden van de bus de bus verlaten om hem te verdedigen tot de politie aanwezig was. Daarbij is gekleken dat sommige Turkse aanvallers ook gewapend waren met messen.
Nadat de bus door de politie weggeleid was zijn Turkse provocateurs blijven manifesteren. De hele avond hebben ze in de Brederodestraat Koerdische winkels belaagd en belegerd, hun clienteel aangevallen, winkelruiten ingegooid en de politie aangevallen met stenen waarbij een agent gewond werd.


Het is onaanvaardbaar dat Turkse fascisten gaan bepalen wie op straat mag komen en wie wat op straat mag zeggen en tonen. De strijd voor de vrijlating van Ocalan en de bevrijding van Koerdistan zal worden voortgezet ondanks alle intimidatie. De Koerdische gemeenschap in Vlaanderen heeft het recht om vreedzaam actie te voeren voor haar verzuchtingen en moet daarbij zoals alle andere burgers op bescherming van de overheidsdiensten kunnen rekenen als dat nodig is.


De V-SB roept alle verantwoordelijke politici op om deze nieuwe anti-Koerdische agressie onvoorwaardelijk te veroordelen.