Gespreksavond

Waarom als links voor onafhankelijkheid zijn?

met Quim Arrufat Ibáñez – voormalig Catalaans parlementslid voor CUP

 


Op 1 oktober maakt Catalonië gebruik van zijn recht op zelfbeschikking door zich uit te spreken over de vraag „Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt in de vorm van een republiek?“ Dit ondanks hevige druk en pogingen tot criminalisering vanwege de Spaanse staat, die dit referendum luidkeels illegaal verklaart. Dat dit toch plaatsvindt, is het resultaat van een breed burgerproces, waarin de radicaal-linkse CUP (Candidatura d'Unitat Popular) een belangrijke rol speelt. Deze antikapitalistische en soevereinistische formatie geeft gedoogsteun aan de huidige Catalaanse regering met als doelstelling: het Catalaanse volk moet gehoord worden en, als het dit wil moet Catalonië een onafhankelijke republiek worden.

Op vrijdag 22 september willen wij de rol van de CUP nader onderzoeken. Waarom ijveren zij als radicaal links voor zelfbeschikking en pleiten zij voor onafhankelijkheid? Hoe is hun verhouding tot de bredere volksbeweging en welke strategie hanteert zij? Welke rol speelt internationale solidariteit? Kunnen wij hier voor Vlaanderen en Wallonië inspiratie uit putten?

Hiervoor nodigen wij Quim Arrufat, woordvoerder van het nationaal secretariaat van de CUP en voormalig parlementslid, uit. Hij zal over dit alles uitleg geven, met vervolgens mogelijkheid tot vragen en discussie.


Waar? Vlaams Huis, Drukpersstraat 20 - 1000 Brussel (op wandelafstand van het station Brussel-Centraal en metrostation Madou)
Wanneer? vrijdag 22 september 2017, vanaf 19u30

Organisatie: V-SB, CUP Exterior, Wallonie insoumise