De V-SB (Vlaams-Socialistische Beweging) wenst de Catalanen proficiat en veel succes met hun duidelijke keuze voor onafhankelijkheid.

De vervroegde parlementsverkiezingen in de Autonome Regio Catalonië deze zondag zijn uitgedraaid op een groot succes voor de partijen die de onafhankelijkheid steunen en/of daar een referendum over willen organiseren. De regerende CiU van president Artur Mas verliest een aantal zetels, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de winst die ERC maakt en de drie zetels van het linkse republikeinse CUP die na een succes bij de recentste gemeenteraadsverkiezingen nu ook de nationale politiek binnen treedt. Daarnaast is er nog de groene partij ICV, die in haar programma ook het referendum voor onafhankelijkheid heeft opgenomen. De V-SB is zeer tevreden met het gezamenlijke resultaat van de 'soevereinistische' partijen, en in het bijzonder ook met dit eerste nationale succes van het linkse soevereinistische CUP.

Het stelt ons gerust dat ondanks alle dreigementen van Madrid en de uiterst rechtse Spaans-nationalistische Partido Popular (waarvan politici zelfs dreigen met militaire interventie), de Catalanen zich niet hebben laten afschrikken om voor de duidelijke keuze om voor een eigen staat te gaan. Het is evenwel een spijtige zaak dat het slechts om verkiezingen in de Autonome Regio ging, zonder dat de andere historische Catalaanse gebieden in het debat betrokken werden (València, Balearen, Periny‡ (Perpignan), ...), maar de standvastigheid van het republikeinse soevereinisme in de A.R. is alvast hoopgevend.

In de nasleep van de historische betoging van 11 september in Barcelona, waar meer dan een miljoen deelnemers waren, heeft de hele kiescampagne in Barcelona zich toegespitst op de eis voor een referendum over de onafhankelijkheid. Een campagne voor zo'n referendum bestaat al geruime tijd en kreeg voor het eerst concrete vorm toen het stadsbestuur van het dorpje Arenys de Munt op 13 september 2009 op eigen houtje een officieus referendum organiseerde. Sindsdien sloten zeer veel Catalaanse gemeenten zich aan bij het platform 'municipis per la indèpendència', dat onder andere voor zo'n referendum ijvert. Verschillende organisaties zetten dat referendum op de politieke agenda, in zoverre dat zelfs president Artur Mas (CiU) er een zaak van maakte en vervroegde verkiezingen uitschreef. Zijn regerende partij verloor dan wel een aantal zetels (als gevolg van de deelname aan een bestuur van besparingen opgelegd door Madrid), maar de grote winnaar, ERC, is nog meer dan CiU zelf voorstander van een  referendum èn van onafhankelijkheid. De twee partijen samen beschikken nu over een nipte meerderheid daarvoor, maar het valt te verwachten dat ook ICV en CUP zo'n referendum zullen steunen.

De globale overwinning van de afscheidingsgezinde partijen staat uiteraard niet los van de financiële crisis in Spanje en Europa en de manier waarop de Spaanse regering van Rajoy die aanpakt. Het neoliberale besparingsbeleid op maat van de 'financiële markten' zorgt er voor dat regio's als Catalonië en Baskenland naast eeuwenlange culturele onderdrukking ook economisch uitgehold worden. Een zelfstandig Catalonië moet over de hefbomen kunnen beschikken om een sociaal beleid te kunnen voeren. Deze verkiezingsuitslag en het te volgen referendum zijn een belangrijke stap naar een zelfstandig Catalonië maar kunnen geen zaligmakend doel op zich zijn. 

De V-SB is daarom tevreden dat het linkse soevereinistische CUP ook zijn intrede doet in het Catalaans parlement om een duidelijke sociale stem te laten klinken. Een stem tegen een beleid op maat van banken en multinationals en voor een beleid op maar van het Catalaanse volk.