Op 16 september 2015 werd de jonge Koerdische militante Silhan Özçelik op de Londense luchthaven Stansted gearresteerd nadat ze door de Duitse politie in Keulen opgepakt was en teruggestuurd naar Engeland. Ze was op weg naar Koerdistan om daar de YPJ (Verdedigingseenheden van de Vrouwen) te vervoegen in de verdediging van het Koerdische stadje Kobanê tegen ISIS.

Silhan werd opgesloten in de gevangenis van Holloway. Op 20 november jl. werd ze door rechter John Bevan van de Old Bailey veroordeeld tot 21 maanden gevangenis. De beschuldiging luidt: "Gedraging in voorbereiding tot het uitvoeren van de intentie om terroristische daden te bedrijven in overtreding van sectie 5 (1) (a) van de Terrorism Act 2006. ("Engaging in conduct in preparation for giving effect to an intention to commit acts of terrorism contrary to section 5 (1)(a) of the Terrorism Act 2006")

V-SB veroordeelt ten strengste deze veroordeling van Silhan Özçelik door het Britse gerecht. Deze veroordeling past in de criminalisering van de Koerdische Nationale Bevrijdingsbeweging door westerse imperialistische mogendheden en het bestempelen van de PKK als "terroristische organisatie" sedert 2000.

De V-SB veroordeelt het bewust verwarren van de legitieme strijd van het Koerdische volk in alle delen van Koerdistan met "terrorisme". Silhan Özçelik heeft zelfs nooit enige daad van agressie gesteld tegen Engeland laat staan dat ze een bedreiging zou zijn voor het Engelse volk. Op het moment dat honderden terroristen uit Engeland ISIS vervoegd hebben en nog wekelijks terroristen uit Engeland vertrekken naar het Midden Oosten vindt het Engelse gerecht de tijd om Koerdische anti-ISIS activisten te vervolgen en te intimideren. De arrestatie van Silhan Özçelik vond plaats op het hoogtepunt van de slag om Kobanê tussen de Koerdische Nationale Bevrijdingsbeweging en ISIS. Het lijkt erop dat de Britse autoriteiten samen met het Engelse gerechtelijk apparaat de meest effectieve strijdkrachten tegen ISIS op dit moment, nl. de Koerdische Nationale Bevrijdingsbeweging, willen saboteren, al dan niet op vraag van het Turkse regime.

Daar stelt V-SB: Stop Britse sabotage van de strijd tegen ISIS: Silhan Özçelik onvoorwaardelijk vrij!