Op 5 en 6 december vond in het Europees Parlement in Brussel de 15e Internationale Conferentie over “de Europese Unie, Turkije, het Midden-Oosten en de Koerden” plaats. Deze conferentie ging door onder het patronaat van aartsbisschop emeritus Desmond Tutu (winnaar Nobelprijs voor de Vrede 1984, Zuid-Afrika), Shirin Ebadi (Nobelprijs voor de Vrede 2003, Iran), Bianca Jagger, Noam Chomsky en Leyla Zana (winnaar Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken 1995 van het Europees Parlement).

In de ochtend van 6 december werden de organisatoren van de conferentie geïnformeerd door de beveiligingsdienst van het Europees Parlement (EP) dat het voorzitterschap van het EP hun opdracht gegeven had dhr. Zubeyir Aydar, één van de key note speakers van de conferentie, de gebouwen van het EP te Brussel niet te laten betreden “om veiligheidsredenen”.

Nochtans was de toegang voor dhr. Aydar reeds geruime tijd op voorhand aangevraagd. Bovendien heeft dhr. Aydar de voorbije jaren reeds verschillende andere conferenties in het EP bijgewoond, al dan niet als spreker. Dhr. Aydar leeft sinds 1994 als erkend politiek vluchteling in de Belgische staat. Het was onduidelijk of de Belgische politie het voorzitterschap van het EP had laten weten dat zij de veiligheid van dhr. Aydar niet kon garanderen in het EP of dat het voorzitterschap van het EP dhr. Aydar zélf beschouwt als een gevaar voor de veiligheid van de mensen in het EP of dat het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken had laten weten dat de aanwezigheid van dhr. Aydar in het EP te Brussel een gevaar zou vormen voor de relaties tussen de Belgische en de Turkse staat.

Dhr. Zubeyir Aydar studeerde af aan de rechtsfaculteit van de Universiteit van Istanbul en was eind de jaren 1980 een van de oprichters van de Insan Haklari Dernegi (IHD – Vereniging voor Mensenrechten in de regio Sêrt (Noord-Koerdistan). IHD is tot vandaag één van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties in de Turkse staat. In 1991 werd hij lid van de HEP, de eerste legale pro-Koerdische partij sinds de staatsgreep van het Turkse leger in 1980. Aydar werd verkozen als volksvertegenwoordiger voor Sêrt. Nadat de HEP door de Turkse staat verboden werd, richtte Aydar samen met andere Koerdische volksvertegenwoordigers de DEP op. In 1994 werd Aydar gedwongen de Turkse staat te verlaten nadat ook de DEP verboden werd en de immuniteit van haar volksvertegenwoordigers werd opgeheven. Hij vestigde zich in de Belgische staat waar hij lid werd van het Koerdisch Parlement in Ballingschap dat in 1999 werd omgevormd tot het Kongreya Netewayî ya Kurdistanê (KNK – Nationaal Congres van Koerdistan). Momenteel is hij lid van de Uitvoerende Raad van de Koma Civaken Kurdistan (Unie van Koerdische Gemeenschappen).

Dhr. Aydar zou op de conferentie een bijdrage leveren onder de titel: “De Koerdische factor in de wereldpolitiek: van factor van destabilisering tot actor voor stabilisering”.

De Vlaams-Socialistische Beweging veroordeelt ten strengste de censuur die uitgeoefend wordt door het Europees Parlement tegen dhr. Zubeyir Aydar in het bijzonder en daarmee tegen de Koerdische Vrijheidsbeweging in het algemeen. Het vormt een aanslag op zowel de bewegingsvrijheid als de vrijheid van meningsuiting van dhr. Zubeyir Aydar. Waarmee het EP nogmaals bewezen heeft dat niet het huis van de democratie is dat het beweert te zijn.